3. Agost 2008. Fets i dits

Per acompanyar la sortida de la revista vam organitzar una sèrie d’actes, fruit de l’engrescament de quantitat de gent… Potser això és lo més destacable de tota la celebració: després de 25 anys, tothom feia la seua feina i tot va anar com una seda, com si no hagués passat lo temps. Som l’hòstia!

9 d’agost:

Després de la rúa formada per la simpàtica cuca de Flexus Teatre i la banda de Grallers “De sol a sol”, es va fer el següent parlament:

Fansinerosos i fansineroses! Flixancos en general! Tornem a ser aquí!

Del 3 i 2 FANSÍN al 3 i 2 FAN25 hem passat 23 anys de letàrgia… pero avui tornem a donar canya… Hem deixat enrere les tisores, la “Olivetti” i la fotocopiadora… i aquí estem!… amb los pecés, los blogs, los e-mails… les canes, los mitxel·lins, les calbes, la hipoteca, les criatures i tota la pesca.

Lo FANSÍN va arribar a tenir més de 50 col·laboradors… Al FAN25 hi ha “només” 28 signatures!… 60 pàgines!… si s’apunten tots mos surt una enciclopèdia…

I, naturalment, us estareu preguntant… què hi trobareu al nou fansín, el més extens (i intens) que hem fet mai??

Comencem per la (polèmica?) portada: “Flix República Independent”… ¿Quí a les terres de l’Ebre no ha notat el centralisme de Barcelona??? … Pues ara us proposo un exercici d’imaginació (que no de provocació): Anem una mica més enllà… avancem-nos als temps i en un arrebat “gal·làctic”… demanem també la segregació de les Casetes… l’autonomia del Barri… l’auto-gestió del carrer Castell… fins aconseguir la independència… de tots i cada un dels habitants del planeta… (música: “Imagine” John Lennon)

I quan, per fi tots ens sentim realment independents i lliures… començarà a ser possible la utopia… Un sol país anomenat Terra… perquè, estimats amics, anarquia… en teoria… és tot el contrari de… caos! (música: “God save the queen” Sex Pistols)

Si més no, així ho demostren les pàgines del 3 i 2 FAN25:… Cadascú ha fet bàsicament lo que li ha donat la gana… i ha sortit rodó!! (encara que, a primera vista, sembli rectangular): (passant pàgines i baixant la música)

L’Ajuntament de Barcelona recupera la baronia de Flix. Imminent trasvassament Xofars-Llobregat (un comunicat de la Triple C)… (puja música)

Les Caramelles es passegen amb carabel·les per Miravet mentre una misteriosa canonada surt de la torre Agbar (Soliman a l’ataque)… (puja música)

“Cita a cegues”, un conte eròtic de Gemma Freixas… (puja música)

Xile, 11 de setembre de 1977, “Yo estuve allí”, per Simon Santamaria… (puja música)

I així fins a 60 pàgines de novetats… de lo local a lo global… i també de retrobada amb el passat:… el Parivaliguptra del Xavier… L’Amalgama del Jaume… los Animals del Chuti… Thoth!… la Pàgina Ximpla… (puja música)

Segons diu lo nou “eh,di torial” (gran primícia): (llegint, baixa la música)

 “Lo 3 i 2 FAN25 té tot lo que pot tenir un fanzine: Informació, Crítica, Creativitat i Catxondeo… Que tot sigui del vostre gust és ja un qüestió d’estòmacs… Aquí cada cuiner hi posa la seua salsa”… Bon profit i fins sempre!  (puja música)

Un moment… (talla en séc -prou música) 

 

 

En honor a la tradició del FANSÍN, no podem acabar sense parlar d’un tema… A totes les “eh di torials” ho féiem: l’etern problema de la pasta… I ara no farem una excepció: Imprimir 1000 revistes ha costat 2000 euros (“la cultura és cara” diuen)…

Preu  d’impressió per revista: 2 euros… Preu de venda: 2 euros… Ningú s’ha fet mai ric venent fanzines!… Pero és que, ademés… de regalo amb els primers números que es venguin… la reedició del mític número zero!!! (Semblo un venedor d’elixir màgic)…pero “al tanto”, en 23 anys hem aprés, com a mínim, dos coses:

Primera: “Ja que hi poses temps i energia, si ho pots evitar, no hi posis també la cartera”… Eternament agraïts als SSTT de Cultura de les Terres de l’Ebre…. lo Centre d’Empreses CER… el GIE… tallers Granero… i mobles Ramon.

I segona: Ser altruïsta no vol dir ser tonto, i “la caritat ben entesa comença per un mateix”… Esta vegada els autors i col·laboradors del FAN25… no ens haurem de compar la nostra revista!… i, a més, confiem poder pagar la celebració d’avui, què coi!

No obstant, encara conservem un cert idealisme: (Siguem optimistes)… Si es venen tots los números, pot sobrar un bon pessic que, d’alguna manera s’haurà de reinvertir en el poble. Com?… Això ho decidirem entre tots… A l’EXPO-FANSÍN de Festes Majors hi haurà una urna on tohom podrà dir la seua… i passat festes ho decidirem.

Ja sabeu… fins al 18 d’agost en estancs i llibreries… I a les dos exposicions de Festes Majors… Gràcies a l’Ajuntament, Ràdio Flix, la Veu de Flix i totes les associacions i particulars que heu recolzat… (i esteu recolzant ara)… la nostra iniciativa.

 3 i 2 FAN25!… Informació, Crítica, Creativitat i Catxondeo… Pur activisme cultural pel preu d’una pesicola!

Ara “monanem” a sopar i a les 12 i mitja ens veiem a la Xilf… perdó, a Springflix. Per una nit, “Spring-Xilf”… amb l’autèntic D.J. Pomet i el D.J. resident Tof!!!

(torna la música que el D.J. vulgui) mentre es venen revistes???

cartell de tots los actes 

 

SOM TAN ESPAVILATS QUE EN AQUELL MOMENT NOMÉS TENÍEM 30 REVISTES PER VENDRE!… Després vam anar a sopar a casa de la Piti i el Jaume on vam repartir revistes entre els col·laboradors (3 per als autors i 1 per a antics col·laboradors i membres de la rúa i el teatre). Vam destapar cava “3 i 2 fancín” i després d’una bona estona vam fer cap a la Xilf (Springflix) on D.J. Pomet (amb l’ajuda de Tof) va aguantar fins a les tantíssimes (i perquè el van fer marxar, que si no, encara hi som ara…)

 

13 d’agost:

Vam inaugurar l’exposició EXPO-FANSÍN, un recorregut pels 25 anys d’història del 3 i 2 FANSÍN. Fins al dia 15 no vam poder penjar al carrer la MOSCA NEGRA (“l’enemic comú”) de 3 metres, que finalment hem donat a l’Ajuntament.

 

L’exposició constava de dos parts: Una “didàctica” i una “històrica”. 

 

LA PART DIDÀCTICA  començava amb un expositor de diferents fanzines i seguia amb mostres de com feiem les pàgines abans i ara. Los textes deien:

 

QUÈ ÉS UN FANZINE?

Per aclarir-nos ràpidament direm que és un magazine (una revista) feta per fans (aficionats). Pot estar dedicat a un sol tema o ser, com el nostre, una espècie de “calaix de sastre”. Normalment no té un dipòsit legal ni paga impostos, pero no és una activitat il·legal. Com dirien a Marbella, només “s’aprofita dels buits legals existents”. La diferència és que és una activitat sense ànim de lucre (si més no, no se sap de ningú que s’hagi fet ric venent fanzins).

Segons la vikipedia, és un mitjà d’expressió que es caracteritza por una edición de bajo costo y  presenta dos problemas endémicos: lo primer són els problemes de distribució i el segon que depèn únicament de las ganas desinteresadas de sus colaboradores en un trabajo no remunerado que debe obtenerse del tiempo libre. Pero té el gran avantatge de publicar de forma libre y directa sin ataduras ni intereses para con terceros.

Avui en dia molts fanzines es pengen a la xarxa i així s’estalvien la impressió i la distribució. Este tipo de fanzines electrónicos se denomina ezine.

 

PER A QUÈ SERVEIX UN FANZINE?

Ja hem dit que és un mitjà d’expressió i de comunicació. Afegirem que abans era minoritari pero barat. Avui en dia, amb Internet, resulta gratuït i amb una projecció teòricament global… A partir d’aquí, que cadascú tregui les seues conclusions.

COM ES FA UN FANZINE?

Bàsicament, a base de recollir material i donar-li una forma inteligible. Abans amb tisores i pegament, paper, retoladors i una Olivetti (per als més joves recordarem que això era una “màquina d’escriure”). Ah, i molt de tippex.

Les quatre primeres cose segueixen sent vàlides (i después ho escaneges, clar). L’Olivetti ja no; amb els PC’s (per als més grans aclarirem que això és un ordinador ) pots fer virgueries -si domines els diferents programes-.

Traslladar-ho a paper (imprimir), repartir-lo per vendre i anar a recollir els diners són les causes de la vida efímera que solen tenir aquesta mena de publicacions.

Amb internet, tota la part pesada s’esvaeix. Lo fas, lo penges, la gent comenta les coses i a pensar en el següent! Clar que no veus ni un duro… pero no havíem quedat que era una activitat sense ànim de lucre?

 

PER QUÈ FER UN FANZINE SI NO DÓNA PASTA?

Aquesta és la pedra angular: Un fanzine només se pot fer si es tenen moltes ganes de fer-lo i, naturalment, si tens alguna cosa a dir (i vols que els altres se n’enterin).

 

LA PART HISTÒRICA començava amb los antecedents (l’Expo-Canyís -agost 1982) i la portada i contraportada de cada número. També hi havia el programa i el cartell de la Setmana Santa del Còmic (abril 85), un mostrari de diferents portades del número 7 i la secció de pòsters, que incloïa el cartell de la festa de la Tope (2-nov-84).

Podeu veure tota la informació a la secció “Història del 3 i 2 fansin”

 

LA TERCERA PART DE L’EXPOSICIÓ, en una sala a part,  era la SECCIÓ D’AUTORS (Santamaria, Xavier, Soliman, Olaags, Chuti, Salvador, O’Jan i Oscar R.). A la mateixa sala hi havia una PROJECCIÓ CONTÍNUA (imatges del FAN25, fotos “antigues” de la festa de la Tope i de la Setmana Santa del Còmic i actuals del muntatge de l’Expofansín)

 

19 d’agost:

Reunió pòstuma i obertura de l’urna. (L’acta de la reunió la teniu a la secció “Novetats on lain”). Les notes de l’urna o eren de catxondeo o de felicitació. Se’ns encoratjava a seguir i es presentaven voluntaris per tirar endavant una nova revista. Una molt simpàtica criticava l’estat lamentable de la sala i el molt partit que n’havíem tret i proposava que donéssim els suposats guanys als “pobrets de la Caixa”.

 

21 d’agost:

Xerrada a Ràdio Flix explicant els resultats de l’assemblea (més tard també es va enviar còpia a La Veu de Flix)

 

22 d’agost:

Desmuntatge de l’exposició… i fins a l’11 de Setembre.

 

15 de setembre

(missatge enviat a tots los fansineros): 

TANQUEM (AMB EXIT TOTAL) UNA ETAPA
– Mos ho hem passat bé amb la revista, la festa i l’expo.
– Hem cobert gastos.
– A la xarxa hi tenim un Tresidos group i, aviat, un blog 3 i 2 Fansín.
– Per Nadal tindrem un DVD recordatori de tot l’afer que hem muntat aquest estiu.

– I, lo més gratificant: Hem col·laborat (amb pasta i amb revistes per vendre) al neixement de la nova “editorial” Borrego Edicions i el seu nou fanzine “Misèria i cia” (VISCA EL RE-NAIXEMENT DE LA PREMSA ALTERNATIVA A FLIX!!!)… També els passarem un CD amb tot lo 3 i 2 Fansín (pàgina a pàgina) per si volen rendibilitzar-lo i els ajudarem en lo que demanin (si demanen, perquè estos catxorros estan fets unes fieres)… Suposo que si algú vol col·laborar, que els ho enviï(  fr.llibertari@gmail.com )… Aquí teniu un testimoni de com s’ho van muntar l’Onze de setembre:  

Ah, iaios i iaies, a naltros també mos han quedat ganes de fer un 3 i 2 FAN26 l’any que ve… o no??? … per Pasqua faré un recordatori general a veure qui s’apunta… (i a veure si ho fem en paper, Josep, vés mirant…)

Aquest cop també hi podrien participar nous col·laboradors. Així que, corra la voz! (y vaya pensando)

11-s-08-b

28 de setembre

(comunicat del nou fansín, “Misèria i cia”)

Ieeeeeeeeep!! Xeic, només se pot dir una cosa de part nostra:

Moltíssimes gràcies a tots los del 3i2fansin! Mos heu donat l’oportunitat de començar un nou fanzine conduïnt per una autopista i amb el dipòsit ple!El dia 11 va anar de perles, vam fer 117€. Ara a veure si obrim un bloc naltros també.Bueno, mos veiem por estos lares!! I si voleu col·laborar en lo nostre fansín ja sabeu!

 

I AQUÍ S’ACABA L’ESTIU

SALUT I EUROS!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: